Geslaagde Priesterdag met Anselm Grün

maandag, 2 juli 2018

Meer dan 75 priesters namen maandag 2 juli 2018 deel aan de jaarlijkse priesterdag van het bisdom. De bekende Duitse benedictijner pater Anselm Grün hield in een zonovergoten Sint-Janscentrum een lezing over ‘de zorg voor zichzelf’. Hij gaf de priesters handreikingen hoe ze het eigen welzijn en dat van de ander goed in acht kunnen nemen.

Priesters zijn vaak drukbezet. Veel mensen doen een beroep op hen en kloppen bij de priester aan als ze problemen hebben. “Wie veel geeft, heeft ook veel nodig”, hield Grün zijn toehoorders voor. “Ik ken priesters die zeggen: iedereen komt bij mij met problemen, maar als het met mij niet zo goed gaat, is er niemand. Durf je een medebroeder dan te vragen: ‘ik heb je even nodig. Het gaat niet zo goed met me’?

Aandacht

Ook benadrukte hij het belang van een goed dagritme, gezond eten, een ordelijke en fijne woning, het luisteren naar het eigen lichaam dat - tempel van de Heilige Geest is - om tijdig en op eigen wijze rust te nemen. Wanneer je alles de juiste aandacht geeft kunnen alledaagse zaken een religieuze dimensie krijgen. “Je kunt ’s ochtends even vluchtig je tanden poetsen, maar je kunt het ook met aandacht doen en daarbij overwegen: ‘ik wil vandaag een ‘schone mond’ hebben, waaruit alleen reine woorden komen.”

Na de eucharistieviering in de Sint-Janskathedraal en de lunch blikte bisschop Gerard de Korte in een geanimeerd gesprek met de priesters terug op het afgelopen jaar. De dag werd afgesloten met de vespers in de kathedraal.

(het verslag is gemaakt door Bisdom ’s-Hertogenbosch; de foto’s zijn gemaakt door Bisdom Den Bosch en kapelaan Gideon van Meeteren)Videogetuigenissen

Getuigenis van paus Franciscus
Getuigenissen van paus Franciscus
en vele anderen

Rondgang

Neem een kijkje in het Sint-Janscentrum
Neem een kijkje in het Sint-Janscentrum

Relikwie paus
Johannes Paulus II

Relikwie van paus Johannes Paulus II
Het Sint-Janscentrum mag zich
verblijden in een bijzondere band
met paus Johannes Paulus II.

Academische samenwerking

Pauselijke Universiteit Johannes Paulus II
Het Sint-Janscentrum is een academische samenwerking aangegaan met de Pauselijke Universiteit Johannes Paulus II te Krakau.
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook